Alle grote oliebedrijven hebben last van de lage olieprijs. Maar voor Europese beleggers was Shell de afgelopen jaren een veel zwakkere belegging dan ExxonMobil of BP.
Olie- en gassreus Shell publiceerde donderdag definitieve jaarcijfers en die waren, zoals verwacht, niet florissant. In 2015 kwam de nettowinst uit op 1,9 miljard dollar, tegen 14,9 miljard dollar een jaar eerder. Een daling van liefst 87 procent.
De winstval bij Shell is niet uniek, want alle grote olie- en gasconcerns lijden zwaar onder de lage olieprijs. Een vat Noordzee-olie kostte medio 2014 nog meer dan 100 dollar, tegen een huidige prijs van ongeveer 35 dollar. Dat komt neer op een daling van ongeveer 70 procent.
Bij Shell’s grote, westerse rivalen zag de Amerikaanse gigant ExxonMobil de winst in 2015 pakweg halveren tot iets meer dan 16 miljard dollar. En bij BP stond er eind 2015 een verlies van 6,5 miljard dollar onder de streep, tegen een winst van 3,8 miljard dollar een jaar eerder.
Afschrijvingen Shell
Het vergelijken van de cijfers voor de nettowinst is soms lastig bij de grote olieconcerns. Shell en BP hebben afgelopen jaar bijvoorbeeld fors afgeschreven op bezittingen die minder rendabel bleken door de lage olieprijzen, terwijl Exxon dat nog maar beperkt heeft gedaan.
Verder speelt bij Shell ook de zorg onder beleggers over de voorgenomen miljardenovername van collega BG, terwijl BP nog altijd kampt met de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico.
Maar hoe ziet het plaatje er nu uit voor beleggers? Neem je de koersontwikkeling in euro's van Shell, Exxon en BP van de afgelopen 24 maanden dan staat het aandeel Shell ruim 20 procent lager; BP zit op een verlies van ruim 18 procent.
ExxonMobil daarentegen zit op een plus van 2 procent, gemeten in euro's.
(Klik voor vergroting; Bron: Finanzen.net)
Dat laatste heeft veel te maken met het valuta-effect. Doordat de euro fors is gedaald ten opzichte van de dollar, is Exxon als dollarbelegging in euro's meer waard geworden.
Gemeten in dollars is het aandeel ExxonMobil de afgelopen twee jaar namelijk wel degelijk gedaald: met ruim 12 procent. Maar een Europese oliebelegger die voor Exxon in plaats van Shell had gekozen, was mede door het valuta-effect wel fors beter af geweest.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl